Τι είναι ψυχοθεραπεία:

Η ψυχοθεραπεία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι σχεσιακή, αποτελεί δηλαδή μια μορφή διαλεκτικής η οποία μέσω της προσωπικής αφήγησης και της χρήσης ειδικά επιλεγμένων ψυχολογικών μεθόδων, χρησιμοποιεί το ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η σχέση θεραπευτή/τριας – θεραπευόμενου/ης ώστε να βοηθήσει το άτομο (ή το ζευγάρι, την οικογένεια, μια ετερόκλητη ομάδα) να ανακαλύψει τα κρυμμένα δυναμικά, τις ικανότητες, επιλύοντας ζητήματα εαυτού και σχέσεων φτάνοντας σε νέα επίπεδα αυτοπραγμάτωσης. Στη θεραπευτική αυτή σχέση θεραπευόμενος/η και θεραπευτής/τρια συνεργάζονται με στόχο να εντοπίσουν και να αλλάξουν τα μοτίβα αντιλήψεων και συμπεριφορών για τον εαυτό και τους άλλους με στόχο οι θεραπευόμενοι/ες να κοινωνούν ολοένα και πιο ουσιαστικές διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις και να απολαμβάνουν πιο λειτουργικές ζωές. Η ψυχοθεραπεία είναι μακροχρόνια σε σχέση με τη συμβουλευτική που έχει περισσότερο βραχύχρονο χαρακτήρα.

Στόχοι:

Βασικός στόχος – πέραν των επιμέρους – είναι όχι μόνο να τακτοποιηθούν τα αρχικά αιτήματα με τα οποία κάποιος ξεκίνησε την θεραπεία, αλλά να έχουν αποκτηθεί εκείνες οι δεξιότητες οι οποίες θα βοηθήσουν τον/την θεραπευόμενο/η να ανταποκριθεί με θετικό και ευέλικτο τρόπο σε κάθε νέα πρόκληση που συμβαίνει στη ζωή του/της.

Ποιους/ες αφορά η ψυχοθεραπεία:

Η ψυχοθεραπεία λοιπόν αφορά όλους τους ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους δεν είναι έτσι όπως επιθυμούν και θα ήθελαν να διερευνήσουν άλλες δυνατότητες ανέλιξης της ζωής τους.

Μορφές Ψυχοθεραπείας:

H ψυχοθεραπεία σε κάθε της μορφή είναι σχεσιακή και διαλογική παρόλο που μπορεί οι προσεγγίσεις να διαφοροποιούνται ή οι θεραπευτές να προέρχονται από διαφορετικό επιστημονικό background.

Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις όσο και θεραπευτές. Κάθε προσέγγιση από μόνη της δεν είναι κατάλληλη και πλήρως αποτελεσματική έτσι ώστε να καλύψει τη μεγάλη πολυπλοκότητα που συνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξη. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι μια περισσότερο ολιστική/συνθετική προσέγγιση* η οποία συνθέτει και αξιοποιεί τα διαφορετικά είδη των προσεγγίσεων από τη μεριά του θεραπευτή αποτελεί ένα μεγάλο ατού για την ίδια τη θεραπευτική σχέση.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να λάβει χώρα σε ατομικές συνεδρίες, συνεδρίες ζεύγους, συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας και συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ο θεραπευτής και ο/η/οι θεραπευόμενος/η/οι από κοινού θα διαμορφώσουν τη βασική μορφή της θεραπευτικής σχέσης και τον εμπλουτισμό της με άλλες μορφές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας:

Μετα-αναλύσεις ερευνών καταδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας βασίζεται μεταξύ άλλων σε δύο βασικούς πυλώνες, ο πρώτος αφορά στο κίνητρο του θεραπευομένου δηλαδή το κατά πόσο δεσμεύεται σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης και προσωπικών αλλαγών στη ζωή του, και ο δεύτερος αφορά στην σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον/στην θεραπευτή/τρια και τον/την θεραπευόμενο/νη δηλαδή στην μεταξύ τους ανθρώπινη “χημεία”. Παράγοντες όπως η θεραπευτική προσέγγιση, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ο κύκλος ζωής, ο χώρος που πραγματοποιείται η ψυχοθεραπεία είναι μεν σημαντικά αλλά όχι τόσο ώστε να καθορίσουν την έκβαση.

Πότε είναι ωφέλιμη η ψυχοθεραπεία:

  • Αν παρατηρείς δυσλειτουργία στις σχέσεις με συντρόφους, παιδιά, φίλους, συγγενείς, συνεργάτες.
  • Αν βιώνεις παρατεταμένα άγχος, πανικό, φοβίες ή καταναγκασμούς.
  • Αν καλείσαι να διαχειριστείς απώλεια ή χωρισμό.
  • Αν αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου.
  • Αν βρίσκεσαι σε φάσεις μετάβασης ή νοιώθεις ότι έχεις κολλήσει.
  • Αν πρέπει να διαχειριστείς θέματα βίας ή κακοποίησης.
  • Αν υπάρχουν ζητήματα εξαρτήσεων/εθισμού.
  • Αν υπάρχει θέμα διατροφικών διαταραχών.
  • Αν βιώνεις έντονες και συχνές μεταβολές στη διάθεση.
  • Αν αισθάνεσαι μια συντριπτική, παρατεταμένη αίσθηση αδυναμίας και θλίψης,
  • Αν τα προβλήματά σου δεν φαίνεται να επιλύονται ανεξάρτητα από τις παρατεταμένες προσπάθειές σου και την πιθανή βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους ή/και τους σημαντικούς άλλους.
  • Αν είναι δύσκολο να επικεντρωθείς σε εργασίες ή να εκτελείς απλές καθημερινές δραστηριότητες.
  • Αν οι ενέργειές σου βλάπτουν εσένα ή τους άλλους.
  • Αν αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς θέματα στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Αν τελικά θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να έρθεις σε επαφή με τις θετικές πλευρές του εαυτό σου, να αναδείξεις τις ικανότητές σου και να ενισχύσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα.

*Για την θεραπευτική προσέγγιση που εγώ ακολουθώ μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους: