Τι είναι η Θεραπεία Ζεύγους:

Η Θεραπεία Ζεύγους (Couple Therapy) γνωστή και ως Συμβουλευτική σχέσεων ή Συμβουλευτική γάμου, είναι μια μορφή θεραπείας που υποστηρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε συντροφικές/στενές/ρομαντικές/ερωτικές σχέσεις.

Η θεραπεία ζεύγους έρχεται να στηρίξει το ζευγάρι και την οικογένεια στη σύγχρονη πραγματικότητα ώστε να δημιουργήσουν σχέσεις ασφάλειας και αποδοχής έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής.

Σε ποιους απευθύνεται:

 • Σε συντρόφους που αναζητούν την βελτίωση, την οικειότητα, την συναισθηματική μέθεξη και την κατανόηση στη σχέση τους
 • Σε συντρόφους που διαπραγματεύονται την περαιτέρω δέσμευση στη σχέση τους π.χ. συγκατοίκηση, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, εγκυμοσύνη, υιοθεσία, αναδοχή κ.α.
 • Σε ζευγάρια που βρίσκονται σε περίοδο κρίσης είτε από ενδοπροσωπικούς παράγοντες (π.χ. βαθύτερες εσωτερικές ανακατατάξεις) ή/και από εξωγενείς (π.χ. εργασία, απώλεια αγαπημένου προσώπου, απιστία κ.α.)
 • Σε συντρόφους που διαπραγματεύονται χωρισμό / διαζύγιο
 • Σε συντρόφους που διαπραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή
 • Σε συντρόφους που επεξεργάζονται ζητήματα πένθους ή ψυχικού τραύματος
 • Σε συντρόφους που ψάχνουν περαιτέρω αυτογνωσία και αναζητούν και την παρέα του/της συντρόφου τους

Στόχοι της θεραπείας ζεύγους:

 • Το ζευγάρι να αναγνωρίσει και να αλλάξει τους κύκλους της ματαίωσης και της μοναξιάς (φαύλο κύκλο) στη συντροφική του σχέση
 • Να εκφραστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα που κυριαρχούν στη σχέση και να δουλέψουν τους αρνητικούς φαύλους κύκλους που βασίζονται στο θυμό
 • Να ακούσουν και να συναισθανθούν τα συναισθήματα και τις αφηγήσεις που έχει ο/η ένας/μία για τον/την άλλον/άλλη
 • Να εμβαθύνουν στη ρομαντική και ερωτική τους σύνδεση
 • Να δημιουργηθεί μεταξύ των συντρόφων ένα κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας που να διαρκεί στο χρόνο
 • Να έρθουν σε επαφή και να συγχωρήσουν τα τραύματα που εμποδίζουν τη συναισθηματική μέθεξη
 • Να αισθανθούν ασφάλεια και απόλαυση τόσο στη μεταξύ τους σχέση, όσο και με τους σημαντικούς άλλους στη ζωή του ζευγαριού π.χ. παιδιά

Θεραπευτική προσέγγιση στη θεραπεία ζεύγους:

Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία – (Emotionally Focused Therapy – EFT)

Το EFT είναι μια συγκινησιακά εστιασμένη προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία του ζεύγους και της οικογένειας. Είναι ένα μοντέλο θεραπείας που εστιάζει στα συναισθήματα ως κατευθυντήρια δύναμη στις ζωές μας. Ειδικά για τασ ζευγάρια, έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο θεραπείας.

Το EFT έχει θεωρητικές ρίζες στη Συστημική Προσέγγιση μέσα από την οποία χαρτογραφεί και διερευνά τα μοτίβα (patterns) επικοινωνίας και συμπεριφοράς μεταξύ των συντρόφων. Αξιοποιεί, ταυτόχρονα, και τη Θεωρία του Δεσμού (Attachment theory) ως το πλαίσιο κατανόησης των αναγκών της ενήλικης σχέσης αγάπης και, επιπλέον, χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές της Βιωματικής Θεραπείας. Ουσιαστικά το EFT είναι ένα μοντέλο θεραπείας που συνδυάζει και απαρτιώνεται αξιοποιώντας τη θεωρία του δεσμού, την ενδοπροσωπική-βιωματική και τη διαπροσωπική-συστημική προσέγγιση καθώς και τα νεότερα ευρήματα στους τομείς των νευροεπιστημών και της ψυχοθεραπείας.

Το EFT δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τους Sue Johnson and Les Greenberg. Από τότε, η Sue Johnson ανέπτυξε περαιτέρω το μοντέλο ώστε σήμερα να αποτελεί μία βραχεία δομημένη προσέγγιση στη θεραπεία ζεύγους. Περιλαμβάνει 9 βήματα σε 3 στάδια, με διάρκεια 12-20 συναντήσεις. Ο θεραπευτής του EFT συνδέεται με το ζευγάρι και το βοηθά να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο έκαστοι σύντροφοι, συμβάλλουν και συμμετέχουν στο επαναλαμβανόμενο αρνητικό μοτίβο της αλληλεπίδρασής τους, στον αρνητικό ‘χορό του ζευγαριού’ όπου συνδημιουργούν ανασφάλεια, απογοήτευση, εκνευρισμό, και απόσταση. Στη συνέχεια, βοηθά το ζευγάρι να συνδημιουργήσει ένα θετικό, ασφαλή και τρυφερό δεσμό ώστε να απολαμβάνει τη σχέση του σε βάθος χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα και η εγκυρότητα του EFT υποστηρίζεται από ένα σημαντικό όγκο ευρημάτων σε έρευνες αιχμής:

Έχει αποδειχθεί επισταμένως τόσο ερευνητικά όσο και κλινικά η σταθερότητα σε βάθος χρόνου των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπείας αυτής. Επίσης, τα ποσοστά υποτροπής του ζευγαριού σε προηγούμενα μη λειτουργικά μοτίβα της σχέσεις μετά τη θεραπεία, είναι μικρότερα από αυτά των άλλων μοντέλων. Επιπλέον, η εφαρμογή της είναι αποτελεσματική σε πολλά ζευγάρια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρά τραύματα, ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα. Τέλος, τα οφέλη της θεραπείας αφορούν εκτός από τη σχέση του ζευγαριού αυτή κάθε αυτή, στην προσωπική ανάπτυξη των συντρόφων, στην οικογένεια και στους σημαντικούς άλλους.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι σχετικά με τη Θεραπεία Ζεύγους (συμπεριλαμβανομένου και της προσέγγισης του EFT):

Greek EFT Network

International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy

https://www.estherperel.com/podcast

The Gottman Institute (A RESEARCH-BASED APPROACH TO RELATIONSHIPS)

https://drsuejohnson.com/press-and-podcasts/